21 januari 2015

Saint-Tropez

Een herfstige dag aan de Côte d'Azur.
De zee was dus grauw en woest, maar toch kon ik genieten van het zomerse licht van het zuiden.
Een bezoek aan het museum l'Annonciade toonde mij prachtige schilderijen die het gebrek aan zonlicht buiten ruimschoots aanvulden.
Vrijwel altijd wordt Saint-Tropez afgebeeld in prachtig zonlicht vol met aangemeerde zeilboten.
De werkelijkheid is echter wel iets weerbarstiger: niet altijd schijnt de zon en de romantische vissersbootjes met de kenmerkende Latijnse bazaan, zijn allang afgezonken of verrot. In elk geval hebben ze plaats moeten maken voor poenige motorjachten van smaakloze miljonairs, die kennelijk liever de wal op gaan om de evenzo vele poenige boetieks van Louis Vuton, Gucci, Prada, Cartier, Hermès etc. te bezoeken met hun plastic bruidjes en zodoende het havenfront volledig verpesten met hun Adidas-boten!
Gelukkig zijn er nog vele dorpjes en stadjes in de Provence die gespaard zijn van een vermelding in de toeristengidsen. Daar valt nog voldoende authentieks te bewonderen en te genieten. 
De beklimming naar de citadel en het bezoek aan het Scheepvaartmuseum maakte veel goed. Mevrouw L. en ik waren de enige bezoekers en dat vind ik een gratis gevoel van rijkdom geven . . . we genoten!