26 juni 2014

Aftakas

Gisteren maakte mijn buurman een domme fout met zijn tractor door deze te starten zonder te beseffen dat de hefinrichting was ingeschakeld. Achter de tractor was een spuitwagen gekoppeld en de heffing tilde deze via de aftakas op: aftakas verbogen.
Buurman ging werkelijk uit zijn dak van woede, dit is de tijd waarin van alles in de wijngaarden moet gebeuren en het is voor hem hollen en vliegen van de vroege morgen tot de late avond (daar tussen wel een flinke siësta).
Samen met hem de halve ochtend gewerkt om de aftakas weer recht te krijgen.
Thuis vertelde ik wat een achterlijke toestand het hier is omdat ik meer dan veertig jaar geleden tijdens mijn stages van de Landbouwschool, nooit een aftakas zonder beschermkap ben tegengekomen. "Het is vragen om ongelukken!" zei ik als laatste.
Vanmorgen zou ik mijn hond bij de buurman brengen en hij zou er de komende tij voor zorgen want ik ga naar Nederland.
Echter..... op dat moment werd in de wijngaard mijn buurman door zijn aftakas gegrepen.
Zo'n lullig koordje dat uit de zoom van een regenjack komt wikkelde zich razendsnel om de as en trok de man over de as.
Het is een pezige, ijzersterke vent en het lukte hem zich te redden.
Echter niet zonder vleeswonden aan beide bovenarmen en borst en enige gebroken ribben.
Het is meestal een dodelijk ongeluk en de buurman beseft zich dat terdege.
Inmiddels loopt hij alweer rond, maar de aftakas is nog steeds onbeschermd!

2 opmerkingen:

Geert zei

Een herkenbaar verhaal. Mijn vader vertelde eens dat iemand op "zijn" fabriek, tijdens een nachtelijke reparatie, door de draaibank was getrokken door te loszittende kleding. Hij heeft het overleefd met ontvellingen en doordat de loszittende kleding, die door de draaibank van zijn lijf werd gerukt, helemaal in zijn nakie weer aan de andere kant van de draaibank belandde. De man heeft nooit meer achter een draaibank gestaan.
http://klinkertjes.nu/Blog/de-verheven-arbeiders/

Herman zei

Tijdens mijn stage van de Grafisch Hogeschool ben ik zelf door een machine naar binnen getrokken.
Op vrijdag moesten de drukpersen schoongemaakt worden. Een poetsdoek werd door de inktrollen gegrepen en ik trachtte die terug te pakken...oeps hand in het inktrolsysteem.
Tijdens mijn landbouw periode in Zwitseland slipte de hooitransporteur. Ik zou die v-snaar wel even helpen....oeps vingertopje eraf.
Het blijven linke dingen, machines!