23 juli 2008

Vincent van Gogh


Vorig jaar was ik alleen in Saint-Rémy-de-Provence om er de plekken te bezoeken waar Vincent van Gogh in de periode 1889-1890 heeft gewerkt.
Hij was toen opgenomen in het krankzinnigengesticht Saint-Paul-de-Mausole.
Hier maakte hij zijn indrukwekkendste zelfportret, veel bijbelse studies, de olijfgaarden en schilderijen van de heuvels in de nabije omgeving.
Nu samen met Gaby, was het even indrukwekkend en ontroerend. Het was verzengend heet, en de wind nog steeds gekmakend.
Vincent schreef ook al over deze combinatie; de Cycales tsjirpten luid!
Vreemd is nu te beseffen dat Vincent verpleegd werd naast het Glanum zonder dat te beseffen. (Het moest immers nog ontdekt en opgegraven worden.) Hij heeft enkel Les Antiques gezien, maar na Arles vond hij dat kennelijk niets bijzonders.
In St-Rémy moesten we ook even aan J.J. Voskuil denken toen we in een restaurant uiterst slecht werden bediend: "Rottig volk in het restaurant, maar het eten was redelijk".

1 opmerking:

Anoniem zei

Zo, jullie zijn er lekker op uit geweest.Ja Herman, je was er vorig jaar zo enthousiast over. Is het wel een beetje te doen met die temperaturen? Laat je niet gek maken door die wind.
Gisteren was Matthijs hier en ook Sanne heb ik gezien want ik heb haar naar haar werk gebracht. haar auto was nog niet klaar. Beiden waren vol verhalen en hebben het net als jullie ontzettend leuk gevonden.
Veel plezier verder, liefs van ons, Jommie