23 februari 2014

Seriège

Het kasteel van Seriège bevindt zich op vijf minuten rijden van mijn huis.
Dit merkwaardige bouwsel is nooit bewoond geweest. Na de dood van de bouwer in 1902, gingen de luiken dicht en de deur op slot.
Afgelopen zaterdag was er voor het allereerst de gelegenheid dit chateau te bezoeken in verband met een lezing over Gustave Fayet.
Wat een verrassing trof ik in de eetzaal! 
Ik waande mij even in het museum Theodore Deck in Guebwiller.
Grote tegeltableaus in een Japanse stijl: de bloemen en vogels en bovenal de kerktoren met ooievaar en dit alles op die azuurblauwe kleur die vooral door Deck werd toegepast.
Wat ik echter vreemd vond was de stijl van glazuren. Het glazuur was in een soort van cloisonné aangebracht; iets wat ik nooit op tegeltableaus van Deck heb gezien. Ik sprak er met een paar kunstkenners over en deze merkwaardigheid was hen ook opgevallen en op dit moment worden drie ceramisten door hen nader onder de loep genomen.... ik ben benieuwd.
Nog even een blik vanuit het kasteel op mijn dorp en daarna gaat de deur weer op slot, voor wie weet hoe lang!

1 opmerking:

Niek zei

Nooit bewoond, meer dan een eeuw leegstaand. Allen dat al is heel bijzonder. En dan tref je ook nog eens zulke wonderbaarlijkheden aan. Fantastisch dat dit zo dicht bij je eigen huis bestaat en zijn eigen bestaan heeft.