23 februari 2014

Brand


Ziezo, de hellingen rondom Montouliers staan in de fik.
Een bosbrand ziet er altijd dramatisch uit en menig brandweermannenhart slaat ervan over.
Ze waren er dan ook volop. Ik verbaasde mij dat die brandweerautootjes op zoveel plaatsen in het bos opdoken. Wel jammer vind ik dat. Laat maar lekker fikken, is mijn gedachte.
Praktisch alles wat uit bos bestaat, was vroeger open terrein. Als de grond nog een beetje vruchtbaar was dat werd er akkerbouw bedreven en de overige gronden werden intensief beweid met schapen.
Bijna alle schaapskuddes zijn verdwenen en de verlaten wijngaarden verwilderen of worden beplant met eiken om er uiteindelijk truffels te kunnen oogsten, maar het overgrote deel is verbost in monotone dennenbossen.
Nu er een deel is weggebrand (veel minder dan waarop ik had gehoopt) zijn er grote kansen voor veel pioniersoorten. De soortenrijkdom van het gebied zal de eerste jaren enorm toenemen en dat wordt dus veel speuren naar leuke soorten!

1 opmerking:

Niek zei

Interessant dit eens van een andere invalshoek te horen. Brand staat voor gevaar en voor foute boel, tenminste zo heb ik dat geleerd. Maar er kan dus ook nog iets moois uit voort komen.