6 april 2011

Boeddhist

Een goede collega van mij, ik ken hem al vanaf de bosbouwschool, is druk met de herinrichting van zijn leven.
Een ander huis, een andere vrouw en ook een andere religie; hij is bezig boeddhist te worden.
Ik vroeg hem of dat een beetje beviel.
Oh, ja! Ik kom nu veel meer tot mijzelf, ik voel mij ook veel wijzer, los van al dat westerse dogmatisme.
Wat doe je daar dan voor?
Ik ga naar een cursus en ik lees veel boeken van de Dalai Lama en verder veel mediteren.
Ik wenste hem geluk en wijsheid in zijn nieuwe spirituele wereld.
Natuurlijk denk ik er weer het mijne van.
Het boeddhisme dat hij mij beschreef heeft volgens mij niets te maken met de oorsprong.
Ik moest denken aan een citaat van de Franse filosoof Pascal Bruckner: "Het westerse boeddhisme is een modegril van de bourgeoisie, met de Dalai Lama als held". "Deze 'wereldlijke goeroe', deels huwelijksadviseur, deels voedingsdeskundige en deels biechtvader, die goedmoedig met antwoorden strooit; een standwerker die gespecialiseerd is in wijsheid en vrede en die glimlachend allerlei onbenulligheden opdist die zijn afgestemd op het Europese en Amerikaanse publiek."

4 opmerkingen:

Niek zei

Pijnlijk herkenbaar.

Roelien zei

Och, dat is jammer, het kan zoveel mooier zijn en worden!

10 zei

Je hebt gelijk over het mijne dat je ervan denkt. De idee dat Bruckner ervan heeft vind ik weer erg scherp gesteld en zo bevestigd hij dat het Bhoedisme juist méér is, als wat hij even kort samenvat.
Zijn mening, visie op het Bhoedisme, legt hij op de schouders van een levende persoon met als enige doel amerikaans en europees publiek te trekken?
Kort door de bocht en het zou mij, als ik zoekende zou zijn, juist meer interesse uitlokken in het Bhoedsime zoals het IS.
Volgens mij ben ik dan snel klaar, Liefde.

Herman zei

Bruckner heeft het slechts over HET DOOR DE WESTERSE MENS GEWILDE BOEDHISME. En consumptief als wij zijn, kopen we wat we verlangen. Knappe Lama die daar weerstand aan biedt! Je kunt tenminste van de hippies uit de zestiger jaren waarderen dat zij naar het oosten trokken om daar de wijzen te ontmoeten en velen bleven er jaren rondhangen. Dat is heel wat anders dan HIER een yoga cursusje doen, wat rommelen met klankschalen bij de geur van een staafje wierook en een citatenboekje van de Dalai Lama op de salontafel leggen om dat in te kijken bij een cd-tje van Ravi Shankar. Enfin lees niet enkel mijn citaat van Bruckner, maar zijn hele verhaal.