15 juli 2014

Vakantie

Het begin van de zomervakantie betekent voor heel veel mensen vertrekken, huis en haard en vertrouwde omgeving inruilen voor een bestemming achter de horizon.
Nu ligt de horizon, in een polder, op minder dan 5 kilometer, dus hoeft de reis niet oneindig te zijn.
In Frankrijk gaat 30% van de vakantiegangers naar het buitenland, 22% prefereert de kust, 10% gaat naar de bergen en 34% naar La Campagne (het platteland)
De buitenlandse vakantiebestemming is hoofdzakelijk Spanje, Italië.
Waar overnachten ze?
10% Van de Fransen boekt een hotel, 5.5% gaat naar de camping, 9,5% huurt een huisje of gaat naar een chambre d'hôte. Een behoorlijke groep, 9,9% verblijft in een eigen tweede woning en 48% gaat logeren bij familie en 11,2% doet dat bij vrienden.
Wie verre reizen maakt kan veel verhalen, zegt een oud spreekwoord.
Het is duidelijk een gezegde uit een analfabete samenleving want zelf ken ik weinig interessante verhalen van verre reizigers, of het moeten de verhalen van Cees Nooteboom zijn. Ik weet uit al die verhalen waar de maaiste landschappen zich bevinden, de mooiste steden zijn, het lekkerste eten te genieten valt en de aardigste mensen wonen. Wat die verhalenvertellers zelf niet weten is, dat dat alles ook om de hoek te vinden is.
De meeste Fransen schijnen deze mening te delen en blijven dus in eigen land.
Ik vind dat een prettige gedachte, want anders zou je hier in de vakantietijd bijna enkel de Engelse taal horen spreken en daar moet ik niet aan denken!

Geen opmerkingen: