9 augustus 2009

Rodemack

Helemaal aan het einde van de Route du Soleil, vlak voor de grens met Luxemburg staat langs de snelweg een groot bord met een afbeelding van een vesting, met de naam Rodemack.
Deze keer de tijd genomen om eens te onderzoeken waar Rodemack voor staat.
Na 10 kilometer door het Lotharingse boerenland kwamen we in een vestingstadje dat de bijnaam Petit Carcassonne heeft gekregen en niet ten onrechte.
Een heerlijk stadje met de grootte van een dorp, maar geheel zonder de verpestende nieuwbouw, de schreeuwerige touristische winkels, of de morsige horecatenten.
Stil en authentiek toonde het zich aan ons toen we een wandeling over de remparts maakten en het, tegen de stadsmuur gelegen, kerkhofje bezochten. Volgens een info-paneel behoort het tot de 151 mooiste plaatsjes van Frankrijk. Dat lijkt mij niet bezijden de waarheid. Door de ligging dicht bij de grens zal het nooit een toplokatie van het tourisme worden en daardoor hopelijk nog lange tijd genietbaar!
Wat ik nu echter heb gedaan is een heel klein beetje meehelpen aan de teloorgang van deze locatie.
Van professor Leibundgut is de uitspraak: "Der Mensch ist immer auf der suche nach dem Paradis, und wenn er es gefunden hat, vernichtet er es!" Met ander woorden, als je een mooi plekje hebt ontdekt, niet verder vertellen, maar geheim houden!

1 opmerking:

Jommie zei

Doet helemaal niet noordfrans aan, eerder zuidelijker, wel oud hoor.