16 juni 2010

Het haasje

Het leek wel oorlog vandaag.
Met ingang van 15 juni kunnen de boeren volop gaan hooien in graslanden die als weidevogelgrond zijn aangewezen. Ik was in Arkenheem en ook daar raasden de traktoren met drie maaibalken in volle vaart over de weiden.
Over drijfjachten is veel te doen geweest, emoties liepen hoog op. Wel, dit heeft een iets grotere impact dan een drijfjachtje. Overal renden de hazen om mij heen, wulpen, tureluurs, grotto's en kievitten liepen verdwaasd in het rond. Op diverse plekken lagen al aangereden dieren op de bedrijfswegen.
Zo stond ik verbaasd om mij heen te kijken in Arkenheem. Het leek wel het paradijs, maar als je net iets verder keek dan de lengte van je neus dan zag je de tragiek die het gevolg is van de moderne bedrijfsvoering van de boeren.

Gelukkig zijn er nog terreintjes van Staatsbosbeheer waar het nog even veilig is.

3 opmerkingen:

Jommie zei

Houden ze er geen rekening mee dat de natuur wat achter loopt dit jaar en had men iets later moeten beginnen met maaien. Of is dit de gewone gang van zaken?

Anoniem zei

Ik dacht ook dat het pas mocht als het broedseizoen over was. Maar die mevrouw met dat witte steepje in haar pony zal er wel weer een rekbaar wetje voor gemaakt hebben. Zoiets als 'in de randen van het broedseizoen wordt het maaien gedoogd'. Zoals er ook in de 'randen van de nacht' gevlogen mag worden op Schiphol.

Herman zei

Er zijn heel veel hooilanden die al in mei zijn gemaaid. Dat boeren dit uitstellen tot 15 juni is al een enorme bijdrage aan vogelbeheer. In principe de meeste weidevogels dan ook hun broedsel groot. Voor vogels zoals de kwartelkoning zijn weer aparte regelingen.
Het is dus de "gewone gang van zaken".
Iedereen wil toch goedkope melk?