5 juni 2010

Kippen

Heel voorzichtig komt er soms een kip de ren inspecteren. Pootje voor pootje wordt het gaas van de ren geïnspecteerd. Kennelijk zijn mijn nieuwe kippen op de hoogte van de moordpartij die hier een aantal weken geleden plaats heeft gevonden. Terechte argwaan dus.
Met z'n zessen bevolken ze nu het kippenhok en zullen hopelijk de eiervoorraad op peil gaan houden want we hebben weer even mogen "genieten" van de supermarkteieren maar gelukkig blijft het bij even!

2 opmerkingen:

Jommie zei

Wat 'n mooie kippen. Welke soort? Ik hoop dat ze gauw eieren gaan leggen, of is dat al het geval?

Herman zei

De Rhode Island Red is een kippenras, afkomstig uit de Verenigde Staten. Het ras werd speciaal ontwikkeld voor het leggen van eieren (de onze moeten nog gaan leggen) en staan nog steeds bekend om hun goede legcapaciteit (ca. 225 lichtbruine eieren per jaar).
De hen wordt ongeveer 3 kg en de haan ongeveer 3,8 kg zwaar.

Het ras bestaat sinds het einde van de negentiende eeuw en is ontstaan uit Aziatische hoenders die door zeelieden werden meegenomen naar de Verenigde Staten. Dit ras heeft bijgedragen in de ontwikkeling van vele andere rassen.
Door deze dieren te kruisen met bestaande hoenders, werd een ras verkregen dat zowel veel eieren produceerde, als wel als slachtkip kon dienen.
Deze beide eigenschappen werden steeds verbeterd. Vooral op het eilandje Rhode Island in de Hudson bij New York ontstond een homogeen ras met zijn specifiek mooie rode kleur en enkele rozetkam.

De Red is een rustige maar beslist geen saaie kip. Bij goede verzorging eten ze uit de hand en laten zich rustig opnemen.