24 november 2010

Luisteren

Hij liep de groep uit, nam een drankje van het buffet en ging een beetje terzijde staan.
Leunend tegen de wand was nu een toeschouwer.
Toen hij daar stond en toekeek ontdekte hij dat hij de gesprekken beter begreep dan op het moment dat hij zelf deelnemer was geweest. Hij herkende de verbeten verdediger van z’n eigen gelijk, druk gesticulerend en dwingend om zich heen kijkend. Hij voerde veel meer een monoloog dan een debat. Als iemand hem weersprak keek hij weg en soms zelfs demonstratief omhoog. Zijn opponenten gingen dichter bij elkaar staan, vormden een coalitie, schoven tegenover hem. Als zij een zwakte in een argument herkenden, keken ze elkaar met enige triomf aan, zij hoorden wat zij wilden horen. Er werd door een van hen ingegaan op een argument dat daar nu de ruimte voor bood. Dit was nu de woordvoerder, iemand die namens de anderen sprak. Degenen die achter hem stonden zorgden dat zijn stem luider werd. De solist had zijn kruit verschoten en gaf het op. Hij liep de groep uit, nam een drankje van het buffet en ging een beetje terzijde staan.
Leunend tegen de wand was nu een toeschouwer.
Toen hij daar stond en toekeek ontdekte hij dat hij de gesprekken beter begreep dan op het moment dat hij zelf deelnemer was geweest. Hij herkende de verbeten verdediger van z’n eigen gelijk, druk gesticulerend en dwingend om zich heen kijkend. Hij voerde veel meer een monoloog dan een debat. Als iemand hem weersprak keek hij weg en soms zelfs demonstratief omhoog. Zijn opponenten gingen dichter bij elkaar staan, vormden een coalitie, schoven tegenover hem. Als zij een zwakte in een argument herkenden, keken ze elkaar met enige triomf aan, zij hoorden wat zij wilden horen. Er werd door een van hen ingegaan op een argument dat daar nu de ruimte voor bood. Dit was nu de woordvoerder, iemand die namens de anderen sprak. Degenen die achter hem stonden zorgden dat zijn stem luider werd. De solist had zijn kruit verschoten en gaf het op. Hij liep de groep uit, nam een drankje van het buffet en ging een beetje terzijde staan.
Leunend tegen de wand was nu een toeschouwer.
T  o   e      n       h       i j       d       a      a      r              s              t            o             n             d         e      n   t       o       e       k       e      e     k      e     n      l     e    e   r   d   e      t   e        l    u    i     s     t     e   r  e  n

Geen opmerkingen: