17 juli 2009

Fouille

Jaarlijks wordt er hier in de omgeving van Montouliers een opgraving gedaan.
Tien jaar geleden zijn er aanwijzingen gevonden dat er nabij Mont Plo mogelijk een interessante plaats voor een paleonthologische opgraving zou zijn. Het betrof een wijngaard die dit jaar werd gerooid en waarvan de eigenaar toestemming gaf voor graafwerk op zijn grond. Dus werd deze zomer begonnen deze nieuwe vindplaats te onderzoeken.
Mammoeten, schaaldieren, vissen en vogels van zo'n 60 miljoen jaren geleden werden aan de oppervlakte gebracht. De drijvende kracht van de opgravingen is onze buurman Didier Clavel, die internationaal bekend is geworden door zijn zelf vergaarde kennis en zijn goede neus voor het vinden van bijzondere fragmenten.
Vorige week bezocht ik hem op de nieuwe "site" temidden van studenten en specialisten en genoot ervan te zien hoe gerespecteerd hij werd.
Vandaag gaf hij mevrouw L. en mij een speciale rondleiding in de opgraving, die inmiddels voor dit jaar is beëindigd. Op de terugweg toonde hij achteloos nog een paar Gallo-Romeinse villa's die hij had gevonden.
Het is vooral zijn scherpe oog voor details in het landschap; geomorfologie, samenstelling en begroeiing. De cursus landschapsecologie, die ik momenteel volg, heeft hij zich geheel zelfstandig eigen gemaakt......chapeau!

1 opmerking:

Sanne zei

Kun je nog kijken daar???