18 december 2010

Garagedeuren

De garagedeuren zijn aan de onderzijde een beetje vermolmd, een beetje versleten. Dat ziet er niet alleen armetierig uit, maar ze gaan daardoor ook lastig open en dicht.
Ik ging dus informeren of er nieuwe deuren geleverd konden worden. Daaarvoor moet je bij Lapeyre zijn, daar komen de deuren vandaan.
Nieuwe deuren geen probleem, maar alleen te leveren als volkomen complete set, dus met sloten, geleiderails en wieltjes, scharnieren etc.
Ik probeerde de verkoper er van te overtuigen dat het mij enkel om de houten deuren te doen was. Als de banden van een auto versleten zijn, dan koop je toch ook geen nieuwe auto, maar vervang je alleen wat versleten is: namelijk de banden! De bediende was hiervan niet erg onder de indruk, het betrof hier immers geen auto, maar de deuren voor de slaapkamer van de auto.
Tegen zoveel intelligentie kon ik niet op. Met een brochure en een prijsopgave keerde ik teleugesteld naar huis.
Iemand uit het dorp kende een goede timmerman, die zou het wel fiksen.
De timmerman kwam. Ja, hij zag er wel brood in. Wel moest dan alles vervangen worden. De timmerman bleek niets meer dan een loopjongen van Lapeyre te zijn.
Ik heb de maten van de deuren opgemeten en voor mijn dorpssmid in Nederland een tekeningetje gemaakt. Hij leverde mij het gevraagde en praktisch zonder moeite heb ik nu de deuren kunnen repareren en alles werkt weer prima.
Daar heb ik nou zo'n plezier van.
Het gaat er niet om dat ik de deuren nu voor een fractie van de offerte heb kunnen repareren, maar vooal omdat ik die onnodige hoeveelheid extra materiaal, die ik bij de nieuwe deuren had moeten kopen en vervolgens als oud ijzer weg had kunnen doen, nu heb uitgespaard.
Wat mij wel blijft storen is dat de wegwerpmaatschappij al tot het niveau is gestegen dat je niet meer enkel een paar houten deuren ter vervanging kunt kopen, bah!

2 opmerkingen:

10 zei

Herman, neem van mij aan; fransen willen niet verkopen. Daar staan we zelf elke keer weer van te kijken! Ik op een kerstmarkt; je mag niet praten als een verkoper, doen als een verkoper of het hebben over je mooie waar. Men koopt of niet en dat hangt af van hoe je mensen aankijkt en hoe je intonatie van je 'bonjour' is. Verder; Lapeyre verkoopt vaste zaken. Niks niet op de klant afgestemd. Je koopt en anders loop je maar door. Geen zaak voor zaken op maat, ook al doen ze voorkomen van wel. Locale specialisten weten hier naar de expat toe een slaatje uit te slaan. Eigenlijk ben ik tegen, maar nood breekt wet! Groot gelijk en veel plezier met je toekomstige nieuwe deuren van de slaapkamer van je auto.... Wat een logica!

Herman zei

In dit geval was de verkoper uiterst vriendelijk en verkoopgeil echter hij wilde enkel het hele doosje verkopen en niet een wezenlijk onderdeel. Enkel het houtwerk vergaat en de rest heeft bijna een eeuwigheidswaarde. Enfin ik moet hem ook weer dankbaarheid, want het heeft tot inventiviteit geleid die uiteindelijk veel geld heeft uitgespaard.