16 maart 2011

Reactie

Bij ons in de familie is de uitdrukking: "c'est une construction intellectuelle" nogal eens in gebruik. We pikten hem op tijdens een autorit naar Zuid-Frankrijk, luisterend naar de Franse radio.
Het programma ging over de voorsprong die Frankrijk had op het gebied van kernreactoren in Europa en trots klonk de uitdrukking "construction intellectuelle"door de luidspreker.
Een paar dagen later at ik een Danone-puddinkje. Eerst het dekseltje eraf en dan omgedraaid op je bord plaatsen. Op de bodem zat een klein aluminium plakkertje dat een gaatje afsloot waardoor, na het wegtrekken hiervan, lucht kon toetreden en het puddinkje easy op het bord verscheen.
"Dat is nog eens une invention intellectuelle!" sprak ik en daarmee kreeg deze uitdrukking zijn vaste plek.
Het zijn knappe koppen geweest die aan de wieg van de kernsplitsing stonden.
Echter de eerste toepassing ervan, namelijk de oorlogsbommen op Hiroshima en Nagasaki, zal altijd verbonden blijven met de vredestoepassingen zoals kerncentrales.
De vader van de atoombom, Robert Oppenheimer, zag al snel in dat hij de wereld niet veel goeds naliet.

Of zoals Bert Wagenaar in De Volkskrant schreef: ‘Een kerncentrale is geen atoombom, maar kernenergie heeft zich nooit volledig van de notie van een nucleaire catastrofe kunnen bevrijden - en telkens wanneer dat wel leek te lukken, gebeurde er iets dat de doemscenario's voedde, in Harrisburg, Tsjernobyl of Fukushima’.

3 opmerkingen:

Jommie zei

Was het niet, construction intellectuelle? Dat zeggen wij ook in het geval van het puddinkje maar beide kunnen natuurlijk. Liefs.efeless

Herman zei

Vergissing mijnerzijds, zal de leeftijd zijn. Je hebt het prima overgenomen!

Anoniem zei

Grappig Herman,
Hanneke en ik kennen deze uitdrukking weer van Maurice, de vorige eigenaar van ons Franse huis. Inmiddels bezigen wij deze uitdrukking ook op de gepaste, schertsende wijze.

M.v.g. John