13 juni 2009

Dijkverzwaring

In 1995 dreigden in ons land rivierdijken te bezwijken en is bijna de gehele Betuwe geëvacueerd.
De angst voor overstromingen was in de jaren daarna de directe aanleiding om de dijken te verhogen.
Dijkverhoging, tezamen met een toenemende waterafvoer en een verhoging van de zeespiegel, leidt tot telkens opnieuw verhogen en verzwaren van dijken zonder een substantiële afname van het risico.
Toen kwam men op het idee het water meer ruimte te geven.
Het programma "Ruimte voor de Rivier" laat het water integreren in uiterwaarden en in nieuw gegraven riviergeulen. Dit plan is nu volop in uitvoering.
Lees voor water allochtonen en zie het grote maatschappelijke probleem van deze tijd. De angst voor een vloedgolf van vermeende vreemdelingen heeft de PVV een markante plaats in de politiek gegeven.
Het IJzeren Gordijn, de Berlijnse Muur, een ijzeren gordijn tussen Noord- en Zuid-Korea, het hek tussen Mexico en de VS tegen de Mexicaanse emigranten, de muur tussen de Palestijnen en Israël, de grootste muur ter wereld door de westelijke Sahara om Marocco tegen de Polisario te beschermen en natuurlijk de Chinese Muur en het meest de recent is de muur in aanbouw in Rio de Janeiro, het zijn allemaal getuigenissen van menselijke onmacht.
Willen wij ook een muur om Nederland?
Nederland heeft met de uitvoering van "Ruimte voor de Rivier" laten zien dat dijken niet de oplossing zijn en dat het niet moet vechten tegen het water, maar dat het moet leven met het water. Wanneer zal dit land inzien dat een samenleving alleen kan overleven als men werkelijk gaat samen leven, dus de ander de ruimte geeft en laat!

Geen opmerkingen: