26 juni 2009

Michael Jackson

En jawel. Ook Nederlandse politici blijken er, in navolging van hun Engelse collega’s, een buitensporig declaratiegedrag op na te houden. Is er op kosten van de gemeenschap veelvuldig sprake geweest van prostitueebezoek? Zijn er over de ruggen van belastingbetalend Nederland huizen verbouwd, boten gekocht en verre vliegreizen gemaakt? Nee. Hier heeft een Amsterdamse wethouder van Financiën ten onrechte drie rompertjes gedeclareerd. Drie rompertjes. Het is toch van een verschrikkelijke treurigheid, mevrouw de voorzitter. Je moet er maar in hebben gelegen als baby, in rompertjes die door de trotse papa zijn gedeclareerd bij de gemeente Amsterdam. Dan toch nog liever een vader die je op een balkon in Berlijn in net zo’n rompertje liefdevol even over de rand laat bungelen. Een vader die iedere cosmetische ingreep om er toch alsjeblieft bij te mogen horen uit eigen zak betaald heeft. En een vader die postuum de rekening van zijn laatste ritje in een helikopter zal voldoen.
Als iemand de volle prijs heeft betaald voor een leven in de schijnwerpers, is het Michael Jackson wel. Het klassieke verhaal van een tirannieke vader, veel te jong veel te beroemd, overeind gebleven door zijn waanzinnige talent en dan uiteindelijk de tol betalend door volkomen paranoïde als een zombie uit zijn eigen clip Thriller te sterven na een overdosis welverdiende pijnstillers. En ook die zullen hem nog in rekening worden gebracht. Michael Jackson is door de media decennialang afgeschilderd als een freak. Niet omdat hij er een was. Maar omdat hij er een moest worden. Want laat het maar aan de amusementsindustrie over om een dergelijk uitzonderlijk talent tot de laatste druppel leeg te melken. Hij stond aan de vooravond van een uitverkochte wereldtournee en woog nog slechts 57 kilo. Dat staat, hoe je het ook wendt of keert, gelijk aan een medemens een zekere dood in jagen. Ik heb echter nog niemand zijn excuses aan horen bieden. Wel is de hoogst onsmakelijke strijd om zijn kinderen en zijn nalatenschap al losgebarsten en is een leger advocaten bezig om de gederfde inkomsten te declareren. Want er komt nu een berg nog niet betaalde bonnetjes boven tafel waar een gemiddelde Amsterdamse wethouder van Financiën nog niet eens over mag dromen.
En bij deze wil ik dan ook een ieder die van de dood van deze popster buitenproportioneel zal gaan profiteren van harte geluk wensen. Gefeliciteerd. Dames en heren.
U heeft het dik en dik verdiend.

Geen opmerkingen: