De demonstraties in Iran tegen president Ahmadinejad zijn voor LiveScience aanleiding om een lijst te presenteren van tien protestacties, die de geschiedenis hebben veranderd.
1. De reformatie. Die begon met Maarten Luther die in 1517 een aanklacht tegen de katholieke kerk op een Duitse kerkdeur spijkerde.
2. De bestorming van de Bastille in 1789. Het begin van de Franse revolutie.
3. Boston Tea Party. Een verbitterde reactie op een belastingverhoging door de Britten, die uiteindelijk leidde tot de afscheiding van de VS.
4. De zoutmars van Mahatma Gandhi, die uitmondde in de onafhankelijkheid van India.
5. Nationale protest dag in Zuid-Afrika, op 26 juni 1950 legden honderdduizenden zwarten het werk neer uit protest tegen nieuwe apartheidswetten.
6. De mars van Martin Luther King naar Washington, augustus 1963 voor gelijke rechten van alle zwarten.
7. Het Chinese studentenprotest op het Plein van de Hemelse vrede.
8. Protesten in Duitsland dwongen de Oost-Duitse regering in 1989 de grens naar het Westen te openen en daarmee de val van het IJzeren Gordijn veroorzaakte.
9. Anti-oorlogsprotesten tegen de plannen voor een invasie in Irak, die overigens gewoon doorging.
10. De Oranjerevolutie. De huidige situatie in Iran doet nog het meeste denken aan de protesten in de Oekraïne in 2004 tegen de officiële verkiezingsuitslag, waardoor oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko alsnog tot winnaar werd uitgeroepen.
Wat is LiveScience vergeten? In ieder geval de studentenprotesten van mei 1968 in Europa, die onder meer de opmaat vormden voor de seksuele revolutie.
Wat hoort nog meer op deze lijst? En wat moet er juist af?Zelf zie ik nog die ene brandende monnik die daarmee de Amerikaanse regering in verlegenheid bracht en het einde van de oorlog in Vietnam veroorzaakte en ook de brandende Jan Palach die daarmee de Praagse Lente inluidde.
Wie interesseert zich voor de protesten van de indianen in het Amazonegebied? Zijn we inmiddels zo afgestompt dat we niets meer belangwekkend vinden?
20 juni 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten