4 februari 2010

Tirailleurs Sénégalais

Recent verscheen het proefschrift van Dick van Galen Last met de titel "De zwarte schande. Over de inzet van zwarte soldaten in Europa 1914-1922".
Het beschrijft de rol van de met name zwarte soldaten die het Franse leger betrok uit haar Afrikaanse koloniën en inzette tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Het was voor velen in Europa een eerste kennismaking met zwarte mensen. Het beeld van naakt rondlopende wilden, die hun seksuele driften niet konden beheersen werd toen snel bijgesteld.
Het betrof voornamelijk soldaten van het in 1857 opgerichtte corps Tirailleurs Sénégalais, dat een onderdeel was van de Force Noir, het militaire leger van de Keizerlijke Kolonie Senegal.
In de Eerste Wereldoorlog streden 200.000 Tirailleurs Sénégalain in het Franse Leger, waarvan 135.000 in Europa.
Meer dan 30.000 van deze soldaten kwamen hierbij om en een veelvoud raakte gewond of invalide.
Dick van Galen Last laat onvermeld dat in de officiële lijsten van de laatste veteranen van de Eerste Wereldoorlog de soldaten uit Afrika nooit worden genoemd en daarmee niet geëerd. De laatste jaren kwamen met enige regelmaat de laatste overleden veteranen in het nieuws. Zo verloor Frankrijk in 2008 haar laatste veteraan en de oudste Engelse veteraan zou de in Australie levende 108-jarige Claude Choules zijn.
De Senegaleze soldaten zijn deel als kindsoldaten geronseld en daarom moeten er volgens mij nog overlevenden zijn.
Door hen te noemen wil ik ze een beetje eren.

Geen opmerkingen: